Birgittas udde – en historisk idyll

Lite drygt 1,5 mil utanför Motala ligger den lika idylliska som historiska platsen Birgittas udde. Platsen är namngiven efter Heliga Birgitta, ett av Europas tre kvinnliga skyddshelgon enligt den romersk-katolska kyrkan, och man trodde länge att Birgitta levde där tillsammans med sin make Ulf Gudmarsson under 1300-talet. Idag beskrivs platsen som en av Motalas vackraste naturupplevelser.

En bild ifrån Birgittas udde i Boren.

Längst ut på näset låg borgen som man länge trodde var Heliga Birgittas hem. Omgiven av vatten på tre sidor och med två vallgravar på landsidan var det en magisk plats, vars vy över sjön Boren troligen var minst lika majestätisk då som den är idag. Efter utgrävningarna 2017 talar dock det mesta för att Birgitta levde ett par kilometer bort, på Gamlegården vid Brittås, och att borgen främst var en tillflyktsort under oroliga tider.

Än idag kan se spår av borgen. Ruiner från stenkällaren finns ännu bevarade tillsammans med grunder och eldrösen från träbyggnaderna omkring. Vallgravarna är torrlagda sedan en lång tid tillbaka.

Av historiska skäl lockar givetvis platsen årligen många besökare, men även tack vare dess vackra natur. Birgittas udde är idag en plats för den som vill åt en av Motalas absolut vackraste naturupplevelser och man vill att området ska vara en plats för fysisk och andlig rekreation.

I närheten finns även Engelska parken, som kryllar av ålderdomliga, vackra träd och som under juli månad är känd för sina blomstrande krolliljor. Året runt erbjuds njutbar vandring på drygt två kilometer i underbar miljö utmed sjön Boren.

Vägskyltar ute på en slätt

För att komma till Birgittas udde tar man den södra vägen mellan Motala och Linköping, väg 1050. Man åker först mot Mjölby på väg 32 och svänger sedan av mot Fornåsa. Därefter tar man vänster mot Ekebyborna och följer skyltningen mot Ulfåsa/Birgittas udde. Från parkeringsplatsen får man sedan ta en njutbar promenad på cirka 2,5 kilometer ut till Birgittas udde.

Publicerad: 16 februari 2024
Senast uppdaterad: 16 februari 2024

Hittar du inte vad du söker?