Brunneby Gårdskyrka

Den otroligt söta Brunneby kyrka har troligtvis byggts 1270 som gårdskyrka till Brunneby och användes då som privat kapell. Kyrkan var från början en tredjedel mindre än idag. På 1400-talet tillkom den östra delen. Man kan se på de tjocka väggarna och fasade fönstergluggarna att kyrkan också byggdes för att vara en försvarsfästning. Gården tog över kyrkan när den 1828 upphörde att vara församlingskyrka och den inreddes till sädesmagasin.

Bilder

Brunneby Musteri intill kyrkan

På 1970-talet återställdes kyrkan som gudstjänstlokal och förvaltas av statens fastighetsverk. Kyrkan som ligger på gårdsplanen vid Brunneby har bevarat sin karaktär som gårdskyrka och tillsammans med dom välbevarade mangårdsbyggnaderna och den kringliggande parken utgör dom en värdefull kulturhistorisk bebyggelsemiljö. Kyrkan ägs idag av staten och ägaren till Brunneby gård ansvarar för verksamheten.

Här ligger också Brunneby Musteri med norra Europas bredaste sortiment av finaste naturprodukter. I mer än 70 år har det förädlats bär och frukt på Brunneby.

Hitta hit

Platser i närheten

Upptäck fler härliga platser omkring Borensberg.

Hittar du inte vad du söker?