Med Vättern som närmaste granne

Deras gemensamma dröm redan som tonåringar var att bo i ett hus på stranden. 40 år senare har drömmen gått i uppfyllelse och det finns inga pengar i värden som skulle kunna få Annelie och Leif Lindgren att flytta.

Hus på stranden

Längst bort i Varamon precis innan skogen tar vid, bor Annelie och Leif Lindgren. Stockholmarna som i många år burit på samma dröm, nämligen att få bo i ett hus på stranden. För ett par år sedan blev det verklighet. Dock blev det inte ett hus, utan två. Redan i början av 2000-talet kom paret över en sommarstuga i det gemytliga området som kallas Bromma. En mindre stuga som byggts som omklädningsrum till det som tidigare var traktens tennisbana. Under sina kvällspromenader passerade de ett flertal stugor med strandtomt, och de funderade ofta på om pärlor som de någonsin kom ut på marknaden. 2013 får de ett samtal som förändrar allt.

– En dag ringer en av barnens kusiner och berättar att det är en stuga till salu i området som ligger precis vid vattnet. Och så är det en av de! Vi kunde inte tro våra ögon. Plötsligt gick vår dröm i uppfyllelse. Vi bestämde oss för att bygga ett hus som vi kunde dra oss tillbaka i när vi pensionerat oss, säger Annelie.

Annelie och Leif valde att skissa upp huset själva för att utnyttja tomten till fullo. För att hitta inspiration besökte Nybygget i Arlanda, ett område fyllt med olika visningshus.

Vi ritade upp hur vi ville ha det från allt bra vi hade sett och efter att ha funderat på våra behov landade vi i två hus som är helt identiska, bara att det andra är lite mindre, säger Leif.

Husen stod färdiga 2014 och blev precis som de hade tänkt sig. Nu fanns det bara ett problem. Att lämna Motala för att åka hem till Solna blev allt jobbigare. Leifs pension närmade sig men för Annelies del var den ett par år bort. Därför bestämde de sig för att hon skulle börja söka jobb i närheten av det nybyggda hemmet.
– Plötsligt dök det upp en möjlighet i Vadstena, och vi kom överens om att jag skulle ta den, berättar Annelie.

En mindre rolig tid väntade som särbos, men sedan förra året är paret återförenade igen.

Ett par i medelåldern sitter framför sin uteplats på en pall.

Två identiska hus med maxad planlösning

Det större huset fungerar som boningshus medan hus nummer två är byggt för barn, barnbarn och vänner på besök. Här finns allt man behöver, men på färre kvadratmeter. Båda huskropparna domineras av känslan av att vara ett med Varamons strand och Vättern utanför tack vare de stora fönstren som går från tak till golv.

Altanräcket utanför är byggt kant i kant med de högväxta tallarna i trädgården. Trappräcket både till ovanvåningen och ute på altan är byggda av säkerhetsglas. Allt för att inte avskärma utsikten mot sjön som just idag stillsamt böljar utanför.

Vi ville bygga så att det kändes som att naturen fortsatte in i huset, förklarar Leif.

Området där Annelie och Leif bor gränsar till ett fritidsområde som tidigare ägdes av Electrolux, en av stadens största och viktigaste arbetsgivare under 1900-talet. Bromma användes som ett rekreationsområde för personal och kom du hit som badsugen utomstående kunde det hända att du blev ivägjagad. Idag äger kommunen marken och alla är välkomna att njuta av området. Annelie har faktiskt en koppling till vitvarutillverkaren.

– Jag är uppväxt i Motala, i alla fall bitvis. Pappa jobbade på Electrolux i Stockholm men när spisfabriken flyttades till Motala på 60-talet flyttade vi ner. I mellanstadiet gick flytten tillbaka till Stockholm på grund av pappas jobb. Ytterligare en flytt ner till Motala gjordes men denna gång var jag 19 år och hade redan träffat Leffe. Mamma, pappa och syskon fick flytta tillbaka utan mig, berättar Annelie.

Första gången Leif besökte Motala blev han förvånad.
– Jag hade aldrig varit i Motala och när jag fick se Varamon och vattet, wow. Vilket unikt ställe, speciellt för att ligga i inlandet. Varför hade jag inte hört talas om det här tidigare?

En utsikt över en strand mot blått vatten. I överkant skymtas ett söderhavsinspirerat tak av torkade palmblad.

En egen tropisk strandbar

I trädgården har det med åren växt fram flera platser för umgänge och livsnjuteri. Här finns både spabad, en läktare med äkta Råsundastolar och ett växthus. Och så klart O´Leffes bodega. Den lilla baren med vasstak som byggdes som en överraskning till Leif, beachkillen som vuxit upp i Rio de Janeiro omgiven av strand och palmer.
– Det är mest en plojgrej, men den har fått många som är ute och promenerar på stranden att stanna till. Både barn som har undrat om vi säljer glass och en resebloggare som blev så fascinerad att hon frågade om hon fick filma oss och vårt ställe, berättar Anneli.

– En fin, stilla dag är det nog min favoritplats. Det är ju det absolut häftigaste med hur vi bor, att vi har stranden in på knuten verkligen, säger Leif.
–  Jag har alltid älskat att resa och gärna i Söderhavet. Under 90-talet reste vi en hel del, bland annat till franska Polynesien, Cooköarna och Fiji. Vi besökte många exotiska öar som idag är privatägda och inte längre går att uppleva. Därför känns det extra roligt att vi har kunnat få in lite av den söderhavskänslan hemma hos oss, fortsätter han.

Varamon i sig bjuder också på den där utomlandskänslan fina sommardagar. Kilometer efter kilometer av vit sand och klart vatten som skiftar mot turkost. Bromma är den delen av Varamobaden som ligger längst bort. Leif och Annelie beskriver området som lugnt och skönt, och framför allt rogivande.

Det är fantastiskt att vi förutom Varamon så klart, har så mycket natur nära. Både Kärsbyån med sin trollskog och Djurkälla som erbjuder massor fina gångstråk, finns i närheten. Vi har som tradition att ha barkbåtsrace i Kärsbyån om påsken, berättar Annelie.

Att de bor i princip på stranden försöker de utnyttja till max. Leif badar året om och de har börjat paddla kajak. Paret har också köpt en liten trampbåt och skaffade sig en ny rutin. Att varje fredag trampa ut med båten, kasta ankar och njuta av en picknick på sjön. Om vädret tillåter såklart.
– Att bo som vi gör om sommaren är så klart härligt, men jag tycker att alla årstider är fantastiska på sitt sätt. Skiftningarna blir så tydliga här. Jag spenderar mycket tid med att bara sitta på alla olika platser här hemma och titta på naturen, på himlen och på vattnet, berättar Annelie.

Foto taget från vattnet in mot stranden. Vattnet är kristallklart och på stranden ligger två vita hus.

I Motala finns allt de behöver

Det bästa med Motala tycker de är att det är lite trafik, lugnare tempo och att det är nära till allt.
– Staden, köpcentrum, naturlivet och vattnet. Allt finns här. Majoriteten av våra vänner har aldrig varit här så vi har blivit duktiga på att försöka upptäcka det som finns i och runt Motala. Borenshult med Göta kanal och slusstrappan, Verner von Heidenstams Övralid, naturen i Omberg och Tåkern, säger Leffe.

– Övralid är, förutom Råssnäs där jag växte upp, mitt favoritställe. Både platsen där det ligger och historien den bär på. Det finns ett citat av Verner von Heidenstam som träffade mig som en pil i hjärtat första gången jag hörde den, säger Annelie och citerar:

Det finns ej en härligare bostad på jorden.
Aldrig har jag trivts som här.
Har suttit i timmar på terrassen.
Varför är det inte junikväll hela året?
Det är bara så synd att man måste dö!

– Exakt så känner jag för vårt hem. Jag ryser när jag läser de orden för att det är så exakta. Jag fick till och med en kudde med de orden en jul av min dotter, berättar Annelie och skrattar.

Paret har ibland funderat på vilken summa de skulle vara villiga att lämna deras hem för, om en främling knackade på och ville köpa deras hus till varje pris.  Men de har kommit fram till att det erbjudandet inte finns.
– Det finns ingen annan plats på jorden vi hellre skulle vilja bo på. Därför finns det inga pengar i världen som skulle kunna få oss att flytta. Vad skulle vi göra med pengarna? Det finns inget som skulle kunna ersätta vad vi har här, säger Annelie.

Leif håller med och erkänner att han redan nu funderar på framtiden. För dem är familjen viktig och en anledning till att husen byggdes som de gjorde. Tanken är att ha ett hem där alla får plats och är välkomna.
– Jag hoppas att den här platsen kommer finnas i familjen för alltid, om man kan säga så, säger Leffe.

Varför har ni Motalas häftigaste hem?

Leif: Framför allt är det läget. Att bo så här nära vattnet, i princip på stranden. Ett vatten som är väldigt klart också, du ser liksom sandens kurvor många meter ut.  Här får vi en kombination av mycket, vi har naturen runt hörnet och men samtidigt en stadskärna inte många minuter bort.

Annelie: För oss är det absolut möjligheten att bo så nära vatten. Bara att höra ljudet av det. Fina dagar är solen uppe hela dagen, det finns inget som skymmer den eller är i vägen. Under regnoväder kan det kännas som vi är nära jordens undergång med alla ljud och hur vattnet piskar. Också det har sin tjusning. Det är svårt att bara säga en sak, men naturupplevelsen är absolut en stor del. Här är vi ett med naturen.

Se fler bilder

Publicerad: 14 oktober 2021
Senast uppdaterad: 06 oktober 2023

Emelie Fredriksson

Emelie Fredriksson

Läs även om

På jakt efter en upplevelse men inte riktigt säker på vad? Läs mer om våra fantastiska fiskeplatser, vackra vandringsleder och mysiga gårdsbutiker.

Platser från artikeln

Här hittar du mer info om platser som nämns i artikeln ovan.

Hittar du inte vad du söker?