I Motala har vi naturen runt knuten

Det är en stor förmån att inte ha naturen långt bort. Det ger en bra livskvalité för de boende och fina möjligheter för besökare. Det ska vara lättillgängligt att ta sig ut i naturen för kortare eller längre stunder.

En färgsprakande solnedgång i Råssnäs. Himlens alla färger reflekterar sig i vattnet, i förgrunden ligger det olika storlekar av stenar i vattnet.

Inne i Motala finns flera platser som passar för en kortare promenad, vandring, paus, löprunda eller fikapaus. Kanske vill man bara gå en mindre runda och få lite andrum, skingra tankarna och uppleva en stund av stillhet. En plats som är tillgänglig och ligger centralt är Råssnäsuddens fritidsområde.

Här finns motionsspår och en del av Östgötaleden. Härliga sträckor längs vatten med knotiga tallar som vindpinats av vinden från Vättern. Det här är en familjevänlig plats med en 85 meter lång hinderbana i två spår, en nyinvigd elgrill och nära till bad.

Strand med tallar
Foto: Pia Axelsson

I kommunen finns det 20 naturreservat som tillsammans med många andra friluftsområden inbjuder till egna strövtåg och upptäckter. Runt om i kommunen finns också flera vandringsleder och olika sträckor av Östgötaleden för dom som vill göra en utflykt som tar lite längre tid. Östgötaleden är flera vandringsleder som sitter ihop och tillsammans blir över 120 mil östgötsk vandring. Lederna är märkta med orange märkning.

Naturkartan.se finns hjälp att hitta platser i naturen och där finns också vandringslederna med beskrivning och karta.

En man tittar upp mot trädtopparna i en skog.
Foto: Pia Axelsson

Man brukar säga att Motala har en väldigt varierande natur. Här finns kontrasten mellan slättland och djupa skogar och närheten till vatten och stränder. Goda exempel på det är naturreservatet Trolleflod och Skönnarboleden i den norra delen av kommunen.

I trollskogen Trolleflod sätter fantasin igång och man möter sumpskogar, myrar, kärr och riktigt gamla träd längs vandringsleden. Skönnarboleden är en del av Östgötaleden och förutom vacker och varierad natur passerar man fall, hålldammar och minnesmärken från järnhanteringen längs vandringen.

Publicerad: 25 mars 2021
Senast uppdaterad: 20 januari 2023

Pia Axelsson

Pia Axelsson

Läs även om

På jakt efter en upplevelse men inte riktigt säker på vad? Läs mer om våra fantastiska fiskeplatser, vackra vandringsleder och mysiga gårdsbutiker.

Platser från artikeln

Här hittar du mer info om platser som nämns i artikeln ovan.

Hittar du inte vad du söker?