Motalabuktens badpärlor

Att Motala är Östergötlands sjöstad kan knappast någon ifrågasätta. Badplatserna är många och det finns flera riktiga vackra ställen att utforska. Här kommer tips på några av Motalabuktens alla badpärlor.

Drönarfoto över strandremsa. Vattnet är kristallklart och solen skiner.
Foto: Fredrik Järkemyr

Ingen lär ha missat Varamobaden, Nordens största insjöbad med sitt kristallklara vatten och sin fantastiska sand. Men det finns fler vackra sandstränder som för tankarna till exotiska drömsemestrar.

Sandön är den mest lättillgängliga av Motalabuktens öar. Här finns långgrunda stränder och en vacker lindskog. Det sägs vara Sandön som är ursprunget till den fantastiska sand som förgyller stränderna i Motalabukten. Drönarbilder över området visar tydligt hur sandstråk sträcker sig från Sandön in mot fastlandet.

På Sandön finns grillplats, dass och soptunna. Vill du vara med om en nästintill magisk upplevelse? På den nordöstra delen av ön får man tälta två nätter. En solnedgång på Sandön, sätt upp det på din bucketlist!

Play Video

Badvikar att ta sig till med båt

På fastlandet norr om Sandön finns ett pärlband av badvikar. De flesta når man bäst med båt men en hel del tar sig hit till fots. Lilla hals utsida även kallad Norra Freberga, är exponerad mot hela Vättern och Lilla hals insida är mer skyddad och den perfekta stranden att besöka på dagen. Vackra Lindenäs, välkänt för de flesta Motalabor, här är det mycket folk en solig sommardag.

Även mellan Sandön och Lindenäs kan man bada från båt i kristallklart vatten och ljus sandrevsbotten. På södra delen av Motalabukten ligger Horngärdet även kallad Fikaviken. Här kan man stanna till om man märker att det blåser lite väl hårt på Vättern. Perfekta platsen för en medhavd fika.

Play Video

Karta över badvikarna

Satellit-bild över Motalabukten där olika platser är utmärkta.
Karta där Motalabuktens badpärlor är utmärkta.

Fler bilder

Publicerad: 11 maj 2021
Senast uppdaterad: 20 januari 2023

Johanna Sjögren

Johanna Sjögren

Platser från artikeln

Här hittar du mer info om platser som nämns i artikeln ovan.

Läs även om

På jakt efter en upplevelse men inte riktigt säker på vad? Läs mer om våra fantastiska fiskeplatser, vackra vandringsleder och mysiga gårdsbutiker.

Hittar du inte vad du söker?