Möt hösten i Motala!

Roliga utflykter, fiskespaning och höstmys på café. Här kommer våra 13 bästa tips att fylla dina dagar med i Motala hösten 2022.

En dramatiskt höstbild tagen ovanifrån på Charlottenborgs slott. Molnen ligger tungt på himlen, men i horisonten skiner solen igenom med ett glödande ljus.
Foto: Johan Rönnholmen
 • 1

  Indockning i torrdockan

  Då som nu ett säkert hösttecken i vår vackra sjöstad! Första torsdagen i oktober varje år är det dags för en av Motalas absolut äldsta traditioner, indockning i torrdockan. Årets sista färd för kanalbåtarna då de slussas in för sin vinterförvaring vilket markerar slutet på kanalsäsongen för året.Läs mer här »
 • 2

  Upplev Göta kanals höstprakt

  Disiga mornar och rodnande lövkronor som speglar sig i kanalen. Under hösten är promenadstråket längs Göta kanal en härlig upplevelse från tidig morgon till sen kväll. Kika på Platens grav, upplev det historiska området Gamla Motala verkstad och njut utav lugnet vid Borenshult slussar.Läs mer här »
 • 3

  Nattliga äventyr vid Kärsbyån

  När höstmörkret faller mellan mitten av oktober och mitten av november arrangerar Motala flugfiskare guidningar i Kärsbyån där man får lära sig mer om öringarna som leker i ån under hösten. Då söker sig den kärlekskranka laxfisken tillbaka till den plats den föddes för att leka. Öringens lek är ett fantastiskt skådespel som kan bevittnas på flera platser runt Vättern, bland annat i Kärsbyån i Motala. En naturupplevelser utöver det vanliga!Läs mer här »
 • 4

  Unik shopping i Borensberg

  I den lilla sjöstaden vid Göta kanal finns mycket fint att upptäcka. Förutom all vacker natur bjuder även Borensberg in till unika shoppingupplevelser. Här finns massor med butiker som har det lilla extra i form av personlig service och ett exklusivt sortiment. Här hittar du bland annat både fina hantverk, hemmagjord kola och direktimporterade italienska ostar. Mums!Läs mer här »
 • 5

  Overkligt vackert vid Slaggbron och Sjöbo-Knäppan

  Om hösten sprakar det längs kanten av Motala ström. Den täta vegetationen skiftar färg och bjuder på en overklig upplevelse. Slaggbron är ett av våra häftigaste minnesmärken av den industri som under århundraden präglade Motala. Att den leder in i ett så häftigt naturområde som Sjöbo-Knäppan gör inte upplevelsen mindre direkt. Läs mer här »
 • 6

  Njut av nybakat i höstrusket

  I Motala finns det härliga caféupplevelser året om, men är det inte något speciellt med just höstfikan? En mysig stund med vänner eller för sig själv då man kan värma sig med en stor kopp te eller kaffe medans vinden viner utanför. Har du koll på alla våra cafeer?Läs mer här »
 • 7

  På jakt efter herr kantarell

  Sällan är en utflykt till skogen så spännanade som när man har gett sig sjutton på att ge sig ut på jakt efter svamp! Både KarlJohan-svampen, kantareller och fjällskivling är delikatesser väl värda att lägga några timmar på att hitta. I Motala finns många fina skogar rika på svamp, vi har hört att Godegårds kalkrika mark är rena himmelriket för trattkantarell. Mer än så kan vi inte säga... Läs mer här »
 • 8

  Härliga onsdagskvällar på Charlottenborgs slott

  Under hela hösten arrangeras det evenemang och aktiviteter på Charlottenborgs slott. Det bjuds på spännande guidningar, föreläsningar, musikevenemang och mycket mer. Hela programmet hittar du på Facebook-sidan "Kultur av Motala kommun". Fri entré gäller men det finns ett begränsat antal platser som förbokas. Läs mer här »
 • 9

  En smaskig utflykt till Brunneby musteri

  Utanför Borensberg ligger Brunneby musteri, en av Sveriges största gårdsbutiker. Här hittar ni både delikatesser, sylt, cider, närodlat och mycket mer. På övervåningen ligger gårdens resturang där det serveras både fika och mat, vardag som helg.Läs mer här »
 • 10

  Spännande ljudberättelser med Motalafokus

  Ta del av appen Storyspots spännande historier sprungna ur Motalas historia, helt gratis. Ljudberättelserna blåser liv i och ger djupare förståelse för hur livet var i verkstadsområdet under 1800- och 1900-talet, hur Baltzar von Platen grundade Motala och hur det gick till när arbetarna fick ett eget Folkets hus. Den bästa upplevelsen får man på plats på området, så därför finns nio platser utmärkta med Storyspot-skyltar.Läs mer här »
 • 11

  Motala kulturnatt

  Efterlängtat, välkommet och en ljusglimt i mörkret. Sista lördagen i oktober arrangerar varje år Motala kommun Motala kulturnatt, en lördag då vår stad svämmar över av allhanda evenemang. Allt från barnteater till konstuställningar, konserter och guidningar!Läs mer här »
 • 12

  Vandra längs Skönnarboleden

  Skönnarboleden i Tjällmo bjuder på både en mysig naturupplevelse och historiska upptäckter. Leden som är en del av Östgötaleden är en rundslinga på sammanlagt 10 kilometer, med möjlighet att bryta av promenaden på ett flertal ställen utan att behöva gå samma väg tillbaka.Här finns ett fint vindskydd med grillplats längs vatten och en vidunderlig utsikt vid Tyleklint.Läs mer här »
 • 13

  Lär dig mer om Motalas häftiga historia

  Motala har varit bebott i tusentals år och har en rik historia. Här finns lämningar både efter forntida fynd, skyttevalar och mycket, MYCKET mer. Upptäck en ny sida av Motala med hjälp av vår historiska vandring där du kan lära dig mer om hur livet såg ut förr.Läs mer här »

Härliga höstupplevelser i Motala!

Publicerad: 12 oktober 2022
Senast uppdaterad: 25 september 2023

Emelie Fredriksson

Emelie Fredriksson

Platser från artikeln

Här hittar du mer info om platser som nämns i artikeln ovan.

Andra tips på aktiviteter

Oavsett om du är en sjöbjörn eller landkrabba så finns det mycket att hitta på i Motala!

Hittar du inte vad du söker?