Tjällmo - Motala Sjöstad

Tjällmo

Den lilla orten ligger i nordöstra delen av Motala kommun. Förr var Tjällmo en betydande järnbygd, på nästan varje gård stod en smedja för tillverkning av spik, liar och hästskor. Efter bruksdöden i slutet av 1800-talet utgörs den huvudsakliga näringen av jordbruk. I centrum ståtar den vackra kyrkan som härstammar från medeltiden.

Bilder

En spännande historia

Här hittar man Tjällmo gästgifvaregård, vars historia börjar redan 1666 när tinget i Hällestad bestämde att en ny krog skulle byggas i Tjällmo socken. 1670 stod den klar med ett tillhörande tvåvåningsmagasin samt ett stall. Brukspatronen vid Hättorp, Nils Henrik Tisell, uppförde i början av 1800-talet en ny gästgivarestuga på platsen för det gamla stallet. Under nästan 300 år fyllde krogen en viktig funktion som proviant och förläggningsplats åt armén. Dagens gästgifvaregård använder fortfarande Tisells byggnad till gästgifveri medan den gamla krogen är ombyggd till hotellrum.

Hitta hit

Att göra i Tjällmo

Vandra, fiska, bada eller kanske bara njuta av storslagen natur, något Tjällmo har gott om.

Läs mer om Tjällmo

Tjällmos företagare värnar verkligen om sin hembygd. Här kan ni lära känna tjejerna bakom Rosa Äpplet och Ica handlaren Pär.

Platser i närheten

Naturen i trakterna runt Tjällmo är magnifik. Här finns flera naturområden och vackra vandringsleder.

Hittar du inte vad du söker?