8 härliga vintertips i Motala

Motala är verkligen Östergötlands sjöstad året runt och bjuder på vackra sjönära vyer i alla vädersträck. Men här finns också många mysig pärlor att besöka inomhus. Vi ger dig 8 tips på saker att göra i Motala i vinter.

En man förbereder pimling på sjön Salstern. Han står i ett vintertäckt landskap och håller på och borra upp ett hål i isen.
 • 1

  Prova på pimpling

  Pimpling är väldigt populärt i stora delar av Sverige och inte minst i Motala med sin närhet till vatten. Utrustningen är förhållandevis enkel och billig jämfört med andra metoder, det viktigaste att tänka på är säkerhet. I utrustningsväg krävs en borr, ett pimpelspö, lina och diverse beten. Pimpla kan man göra både på Vättern och våra mindre sjöar, bland favoriterna finns Boren, Salstern och Årsjön. Ge dig helst inte ut ensam om isen är under 10 cm, ha även med en mobiltelefon, visselpipa och isdubbar.Läs mer här »
 • 2

  Spana in Zlatans bil och gäddor i hamnen

  I Motala hittar ni Sveriges mest besökta Motormuseum på 2400 m2 , Motala Motormuseum. Här kan hela familjen uppleva en nostalgiresa. Några meter längre bort hittar ni Vätternakvariet där ni kan kika på vilka som bor under Vätterns yta.
 • 3

  Suröl, rockmusik och underbara smårätter

  Upplev Motala via smaklökarna och besök Öltappen för att utmana smaklökarna via deras ölsortiment, rocka loss till en livespelning på Bomber bar eller äta tapas på Vänner och vin. I Motalas finns nästa upplevelse bakom kröken. Läs mer här »
 • 4

  Lyssna till Motalas spännande historia

  Ta med en vän eller ge dig ut själv på ett strövartåg genom Motalas fascinerande historia med hjälp Storyspots app i telefonen. Via fyra olika ljudberättelser ges du djupare förståelse i hur livet var i verkstadsområdet under 1800- och 1900-talet. Den femte och sista platsen att besöka är Stora torget vid Baltzar von Platsen staty, i den här berättelsen får du veta mer om hur det gick till när Göta kanal kom till.Läs mer här »
 • 5

  Fynda på loppis och second hand

  I och strax utanför Motala finner du ett flertal loppisar och second hand-butiker där du kan fynda fint. Oavsett om du är på jakt efter en ny uppsättning tallrikar, ett badkar eller en ny kappa. Vi har samlat våra bästa tips i denna artikel!Läs mer här »
 • 6

  Snöra på skridskorna

  Få aktiviteter skriker vinter lika mycket som att snöra på sig ett par skridskor och ge sig av över en blank is. I Motala går det att åka skridskor både över sjöar och Göta kanal när isen har lagt sig. Och på isstadion är det vintertid alltid isgaranti. Läs mer här »
 • 7

  Grilla utomhus

  Mat smakar bäst när den äts utomhus. Utnyttja därför en av Motalas allmänna grillplatser. OBS! Läs igenom vad som gäller när du grillar utomhus.Läs mer här »
 • 8

  Film är bäst på bio!

  Något av det mysigaste som finns när vintervindarna viner och det är så där becksvart ute än att sjunka ner i ett mjukt biosäte med en stor popcorn i knäet och förlora sig i en film. Centralt i Motala ligger Bio Royal vars filmprogram bjuder på allt från tecknat till skräckfilm. Läs mer här »

Bilder från ställena vi tipsar om

Publicerad: 18 januari 2023
Senast uppdaterad: 20 januari 2023

Emelie Fredriksson

Emelie Fredriksson

Läs även om

På jakt efter en upplevelse men inte riktigt säker på vad? Läs mer om våra fantastiska fiskeplatser, vackra vandringsleder och mysiga gårdsbutiker.

Andra tips på aktiviteter

Oavsett om du är en sjöbjörn eller landkrabba så finns det mycket att hitta på i Motala!

Platser från artikeln

Här hittar du mer info om platser som nämns i artikeln ovan.

Hittar du inte vad du söker?