8 härliga vintertips i Motala

Motala är verkligen Östergötlands sjöstad året runt och bjuder på vackra sjönära vyer i alla vädersträck. Men här finns också många mysig pärlor att besöka inomhus. Vi ger dig 8 tips på saker att göra i Motala i vinter.

En man förbereder pimling på sjön Salstern. Han står i ett vintertäckt landskap och håller på och borra upp ett hål i isen.

Prova på pimpling

Pimpling är väldigt populärt i stora delar av Sverige och inte minst i Motala med dess närhet till vatten. Utrustningen är förhållandevis enkel och billig jämfört med andra metoder, det viktigaste att tänka på är säkerhet. I utrustningsväg krävs en borr, ett pimpelspö, lina och diverse beten. Pimpla kan man göra både på Vättern och våra mindre sjöar, bland favoriterna finns Boren, Salstern och Årsjön. Ge dig helst inte ut ensam om isen är tunnare än 10 centimeter och se till att ha med dig mobil, visselpipa och isdubbar.

En gammal mack som det står ESSO på, i den står en gammal blå bil med motorhuven öppen. En gammal moped står lutad mot macken.

Spana in bilar och gäddor

I Motala hittar ni Sveriges mest besökta motormuseum, som är hela 2 400 kvadratmeter stort. På Motala Motormuseum kan hela familjen uppleva en nostalgiresa, som förutom bilar även innefattar tv, radio, musik och massa annat. Några meter längre bort finns även Vätternakvariet där man kan kika på vilka som bor under Vätterns yta samt deras mer tropiska släktingar.

En hamburgertallrik med öl står på en bardisk

Suröl, rockmusik och smårätter

Upplev Motala via smaklökarna och besök någon av Motalas restauranger. På Öltappen kan du testa flera olika sorters öl, på Bomber bar finns chans till livespelning och på Vänner & vin kan du välja bland både tapas och smårätter. Dessutom finns det en mängd andra restauranger och kaféer för den hungrige.

Storyspot-skylt i Motala hamn.

Lär dig mer om Motalas historia

Ta med dig en vän eller ge dig ut på ett eget strövtåg genom Motalas fascinerande historia. Allt du behöver är en smart mobiltelefon och Storyspots app. Via olika ljudberättelse får du en djupare förståelse i hut livet var i verkstadsområdet, hur det gick till när Gamla Folkets hus byggdes och hur Baltzar von Platen grundade kanalen och Motala.

En exteriörbild på den vita loppisbyggnaden i Motala.

Fynda på loppis och second hand

I och strax utanför Motala finner du ett flertal loppisar och second handbutiker. Oavsett om du är på jakt efter en ny uppsättning tallrikar, ett badkar eller en ny kappa kan du garanterat göra ett fynd här.

En ensam långfärdsskridskoåkare färdas på isen i Varamon. Det är solnedgång.

Snöra på dig skridskorna

Få aktiviteter skriker vinter lika mycket som att snöra på sig ett par skridskor och ge sig iväg i full fart över isen. I Motala går det att åka skridskor på både sjöar och Göta kanal när isen lagt sig. Och på isstadion är det vintertid alltid isgaranti, både inne och ute.

Fyra korvar på ett grillgaller ute över en öppen eld på vintern.

Grilla utomhus

Mat smakar bäst när den äts utomhus, så är det bara. Passa därför på att utnyttja en av Motalas allmänna grillplatser under vintern – men se till att du har läst igenom vad som gäller vid grillning utomhus.

Två tjejer sitter i biostolar med popcorn och dricka i knät.

Mys med film på bio

I dessa streamingtider finns det väl ändå inget mysigare när vintervindarna viner än att sjunka ner i ett mjukt biosäte med en stor popcorn i knät? Centralt i Motala ligger Bio Royal vars program erbjuder allt från tecknat till skräckfilm.

Publicerad: 18 januari 2023
Senast uppdaterad: 03 januari 2024

Emelie Fredriksson

Emelie Fredriksson

Läs även om

På jakt efter en upplevelse men inte riktigt säker på vad? Läs mer om våra fantastiska fiskeplatser, vackra vandringsleder och mysiga gårdsbutiker.

Andra tips på aktiviteter

Oavsett om du är en sjöbjörn eller landkrabba så finns det mycket att hitta på i Motala!

Platser från artikeln

Här hittar du mer info om platser som nämns i artikeln ovan.

Hittar du inte vad du söker?